Læs mere om vores politikker

Kost og måltidspolitik:

I Daginstitutionen Virklund-Sydbyen har vi en fuldkostordning som er delvist finansieret af forældrene og denne skal til vælges hver 2. år af forældregruppen.

Vi vægter økologi, sæsonens råvarer og en varieret sund kostplan. Vi har sølvmærket i økologi, som betyder, at 60 til 90 procent af de råvarer køkkenet bruger er økologiske.

Vores måltider skal være hyggelige stunder, hvor børnene motiveres til at smage på maden. ”Madmod” er et grundlæggende udtryk, betyder, at vi under måltiderne opfordrer børnene til at smage på alt, hvad der bliver serveret, således at børnenes smagssanser udvikles. Rent videnskabeligt siger man, at man skal smage op til 12 gange på nye råvarer, før barnet vil kunne lide det. Der vil dog altid være et alternativ i form af rugbrød med smør, så ingen går sultne fra bordet.

Inden måltidet tales der om den mad, der serveres. Hvad spiser vi, hvilke grønsager bruger vi, hvordan ser de ud, dufter de osv.

Vores måltider:

Vi forsøger at lave maden fra bunden, fordi vi på den måde kan:

  • Spare på saltet.
    • ved at lave så meget som muligt af maden fra bunden, undgår vi mange af de produkter, der indeholder skjult salt: grød, brød, kiks, pålæg, morgenmadsprodukter osv.
    • Der vil blive brugt sukker ved særlige lejligheder: fastelavn, husets fødselsdag, bedsteforældredag o. lign. Altid i begrænsede mængde.
  • Spare på sukkeret.
    • Vi bruger sukker som krydderi i maden, derudover bruges det som smag i øllebrød, på havregrød, i kanelsukker og i frugtgrød og marmelade. Men altid i begrænsede mængde.
  • Undgå unødige tilsætningsstoffer.
    • Ved at lave maden fra bunden af økologiske råvarer minimerer vi mængden af tilsætning og farvestoffer.
  • Undgå kunstige sødestoffer.
  • Vælge ordenlige fedtstoffer.
    • Vi bruger som udgangspunkt kun koldpresset olier, smør til madlavningen og et smørbart produkt til at smøre på brødet.
  • Vælge fuldkorn
    • Fordi de indeholder vigtige kostfibre, vitaminer og mineraler. Fuldkornsprodukter giver en længere mæthedsfornemmelse samt et stabilt blodsukker.
  • Variation
    • Sæsonens råvarer
    • Forskellige kødtyper (okse, gris, kylling og fisk)
    • Menuer der veksler imellem kolde-, lune, - og varme retter.
    • Forskellige teksture.
  • Undgå madspild
    • Som en naturlig konsekvens af institutions økologiske spisemærke, har vi et øget fokus på madspild og i at reducere dette til et minimum.

Det økologiske spisemærke:

Institutionen har det økologiske spisemærke i sølv, dette betyder at vi som minimum bruger imellem 60-90 % økologiske råvarer (målt på vægt). Dog tilstræbes det, at vi indkøber så mange økologiske råvarer som overhovedet muligt kun begrænset af udbud og økonomi.

Daginstitutionen Virklund-Sydbyen skal medvirke til at børnene får gode vaner omkring måltiderne og øge børnenes kendskab og lyst til sund mad. Ofte er børnene forbeholden overfor nyt mad, men vi motiverer børnene til at smage og vores oplevelser er, at de efter en tid, ofte kan lide det ”nye”.

Alle måltiderne indtages under en rar og hyggelig atmosfære, hvor der er rum til at tale sammen, tid til at lytte til hinanden, både mellem børnene og mellem børn og voksne. Under måltiderne har vi fokus på almindelig bordskik, så som at spørge om maden, række hinanden maden m.v.

Vi forsøger at lære børnene gode hygiejniske vaner, som f.eks. at vaske hænder, før og efter vi spiser mad. Det er vigtigt at vi forebygger en del smitsomme eller fødevarebårne sygdomme.

Der indarbejdes rutiner, hvor børnene deltager i borddækning og oprydning.

Morgenmad:

Hver morgen åbner vi for alle i vuggestuen. Morgenmaden for de børn, der møder rigtig tidligt. I tidsrummet 6.30-7.10 (20), serveres der morgenmad for de børn, der møder meget tidligt og ikke har spist morgenmad hjemmefra.

Der vil typisk være tilbud om:

  • Havregrød
  • Havregryn
  • Evt. Corn Flakes

Der serveres økologisk letmælk og vand til morgenmaden.

Der bliver brugt rosiner eller økologisk rørsukker, dog i meget begrænset mængde. Hvis forældre ikke ønsker, at deres børn får sukker, respekteres dette selvfølgelig.

Frokost:

Der er frokost ca. kl 11-11.30, børnene spiser i deres respektive grupper, udenfor hvis vejret tillader dette.

Frokosten varierer mellem; vegetarretter, rugbrød med pålæg og varm mad. Der serveres vand til frokosten.

Mellemmåltider:

Der er 2 mellem måltider i løbet af dagen, formiddag og eftermiddag og her vil der være tilbud om eks. franskbrød, boller, knækbrød, rugbrød eller liggende.

Derudover serveres der frugt og grønt som børnene selv har medbragt.

Der servers vand og mælk til vuggestuen, og vand i børnehaven.

Allergi:

Vi vil, så vidt det er muligt, tage hensyn til børn, der har allergi. Men hvis vi ikke i tilstrækkelig grad kan tilgodese et barn med allergi, er det forældrenes ret at fravælge kostordningen. Dette gøres ved at aflevere en ansøgning om fritagelse + en lægeerklæring. Hvis et barn fritages, skal forældrene selv sørge for mad til alle måltider.

I forbindelse med planlægning af udflugter og ture ud af huset aftaler personalet antallet af børn og voksne der deltager. Antallet af voksne kan have betydning for, hvor turen går hen, er der trafik, vand eller er det i skoven eller på den lokale legeplads. Det er pædagogens ansvar, at der er en forsvarlig sammensætning af børn, pædagoger og medhjælper.

Gåture

Inden man forlader institutionen, skal de voksne tælle børnene. Alle voksne skal være bekendt med, hvor mange børn, der er med på turen.

Hver gang man forlader et sted eller kommer til et nyt sted, tælles børnene.

Bliver en medarbejder nødt til at forlade børnene, informeres det til de andre voksne.

Det er den enkelte medarbejder, der vurderer, om han/hun tager ansvaret for at 2 børn går forrest i rækken, men det er altid en voksen, der går bagerst i rækken.

Busture

Når vi skal med bybussen, tilstræber vi at sidde i samlet flok bagerst i bussen. En voksen går først ind i bussen, modtager og placerer børnene, det er altid en voksen, der går ind som den sidste. Ligeledes når vi skal af bussen, aftaler vi, hvem der går ud først og tager imod børnene, og hvem der går sidst ud. Børnene tælles, når vi går ind og ud af bussen.

Selvom der deltager forældre på turen, har medarbejderne ansvaret for børnene, så længe de deltager i institutionens aktiviteter. Dette skal forældrene orienteres om inden turen påbegyndes.

Transport

Personalet kører normalt ikke med børnene i egen bil. Dette sker kun efter særlig og skriftlig aftale med forældrene. I en sådan aftale må dette kun finde sted, hvis barnet er sikkerhedsmæssig fastspændt.

Legepladsen

Det er den enkelte medarbejder, der vurderer, hvilke børnehavebørn og hvor mange ad gangen, der kan lege på legepladsen, uden, at der er en voksen tilstede. Der må højst være 6 børn på legepladsen uden en voksen. Børnene skal tilses med jævnlige mellemrum.

Halstørklæder, snore og andet løsthængende skal fjernes fra børnenes påklædning, da det kan være årsag til kvælning. Børnene må ikke bære cykelhjelm på legepladsen. Derimod skal børnene og voksne bære cykelhjelm, når de er med institutionen på cykeltur udenfor huset på deres egne eller lånte cykler.

Ejendomsafdelingen syner og godkender legepladsen en gang pr. år.

Liggehal

De sovende børn bliver jævnligt tilset, og der er babyalarmer tilsluttet, så vi nemt kan høre, når børnene vågner.

Baderegler

Det er ikke tilladt at bade med børnene.

Det er tilladt at soppe og lege i vandkanten. Ved sopning forstås, at børnene må gå ud til midten af læggen. Børnene skal holdes under konstant opsyn, så længe de er i nærheden af vandet. Børnene fordeles, så hver medarbejder ved, hvor mange børn han/hun skal være ansvarlig for. Mindst en medarbejder placerer sig i vandet for at markerer, hvor børnene må gå til. Børnene skal have badetøj eller underbukser på, når der bades ved søen eller leges med vand på legepladsen.